Verwarming & Sanitair

Welk type warmtepomp kiezen | kies de juiste oplossing

Welk type warmtepomp kiezen | kies de juiste oplossing
Er zijn een aantal factoren die van belang zijn om te bepalen welk type warmtepomp je best kan kiezen. We sommen de belangrijkste ervan even op.

Vooreerst zijn de keuzeopties verschillend naargelang je een nieuwbouwproject hebt of een renovatie. Ga je renoveren dan hangt veel af van het huidige isolatieniveau van je woning. Maar ook andere factoren zoals je stook- of koelgedrag en de ruimte om al dan niet een buitenunit te plaatsen zijn van belang, en uiteraard je budget.

Kiezen voor een hybride installatie

Is je woning op dit ogenblik slecht geïsoleerd, dan heeft een warmtepomp installatie voor jou nu nog geen nut. Dan heeft beter isoleren een hogere prioriteit indien je je warmtepomp energie-efficiënt wil inzetten. Heeft je woning een gemiddeld isolatieniveau dan kan je opteren voor een hybride installatie. En beschik je in je woning over een bestaande radiatorinstallatie dan is een hybride lucht-water warmtepomp installatie de verstandigste keuze. Immers, iets oudere woningen beschikken doorgaans over grote radiatoren, stammend uit de periode dat deze woningen slecht of niet geïsoleerd waren. Dit betekent dat ze over een hoge radiatorcapaciteit moesten beschikken om de woning warm te krijgen. Nu de woning beter geïsoleerd is, is er dus een overschot aan radiatorcapaciteit en kan je de woning verwarmen met minder warm water in de radiatoren. Wat precies is wat een warmtepomp doet.

Welk type warmtepomp kiezen in een gemiddeld geïsoleerde woning: hier opteer je best voor een hybride installatie.

Welk type warmtepomp kiezen, kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp

Begin je een eerdere kleinere woning te bouwen of een beschik je over een kleinere, goed geïsoleerde bestaande woning dan is een vol elektrische installatie voor jou de beste keuze. In dat geval kan je opteren voor bv. een lucht-lucht warmtepomp. Zeker wanneer je nog geen centraal verwarmingssysteem hebt of een oud systeem wil vervangen.

De installatie van een verwarmingssysteem met lucht-lucht warmtepomp kan je perfect zelf uitvoeren. Easykit geeft hierin alle benodigde opleiding, begeleiding en controle. Lucht-lucht warmtepomp installaties zijn de meest budgetvriendelijke en door met zelfbouw aan de slag te gaan bespaar je nog eens extra op installatiekosten. Een extra voordeel van lucht-lucht warmtepompen is is dat je ze als airco kan inzetten.

Welk type warmtepomp kiezen in een goed geïsoleerde, kleinere woning: hier opteer je best voor een lucht-lucht warmtepomp.

Welk type warmtepomp kiezen | kies de juiste oplossing

Waarom een lucht-water warmtepomp kiezen

Begin je een grotere nieuwbouw of heb je een goed geïsoleerde bestaande woning en wil je je warmtepomp aansluiten op een bestaand radiator- of vloerverwarmingssysteem dan is een lucht-water warmtepomp voor jou de beste oplossing. Je kan met dit type warmtepomp bovendien ook je sanitair water verwarmen. Sommige types lucht-water warmtepomp kan je als aircosysteem gebruiken.

Met een lucht-water warmtepomp beschik je over een buitenunit, hier moet je dus wel ruimte voor voorzien. De buitenunit kan je aan de gevel bevestigen of staande installeren. Deze buitenunit wordt verbonden met één of meerdere binnenunits. Ook een lucht-water warmtepomp installatie kan je perfect met zelfbouw zelf plaatsen.

Welk type warmtepomp kiezen in een goed geïsoleerde, grotere woning: hier opteer je best voor een lucht-water warmtepomp.

Geothermische warmtepompen

Geothermische warmtepompen bevinden zich in de hogere prijscategorieën van warmtepomp installaties. Deze installaties zijn ook niet geschikt voor zelfbouw waardoor je hier ook steeds installatiekosten in je budget moet voorzien.

Van de geothermische oplossingen is er maar één type dat in woningen wordt toegepast, nl. de bodem-water warmtepompen. Deze halen energie en warmte uit de bodem en verwarmen hiermee je water voor sanitair gebruik en je vloerverwarming.

Bodem-water warmtepompen kunnen geïnstalleerd worden met een horizontaal buizenstelsel op +/- 1,5 meter diepte en met verticale boorputten op grotere diepte. Indien je voor een horizontaal systeem kiest moet je echter wel over een behoorlijke onverharde oppervlakte, zoals een grasperk, beschikken. Een horizontale installatie is goedkoper dan een verticale maar het rendement ervan is lager.

Tenslotte, een bodem-water systeem heeft geen buitenunit en je kan er ook mee koelen. Dit is echter een passieve koeling, die veel trager gaat en met kleinere temperatuurverschillen dan het koelen met lucht-lucht en lucht-water warmtepompen.

Welk type warmtepomp kiezen? Laat je doeltreffend adviseren op de stand van Easykit tijdens de BIS beurs van 07 tot 15 10 in Flanders Expo. Gratis kaarten kan je hier downloaden.

Ook interessant